Vinkit etätöihin lasten Talvilomaviikolla

Yhä useampi yritys suunnittelee tilansa palvelemaan etätyöläisiä

Talvilomia vietetään eteläisessä Suomessa ensi viikolla ja muuallakin maassa tulevina viikkoina. Lasten talvilomat voivat aiheuttaa päänvaivaa vanhemmille, joilla ei ole mahdollisuutta lomailla täysipainoisesti koko viikkoa: miten varmistaa oma keskittyminen työntekoon ilman, että jälkikasvu viettää vapaitaan nenä kiinni ruudussa?

Kahviloissa etätyön tekijät ovat olleet jo pitkään tuttu näky, mutta yhä useammin muutkin kuin ravintola-alan yritykset suunnittelevat tilansa palvelemaan myös etätyöläisiä. Esimerkiksi sisäleikkipuisto HopLopissa on havahduttu paikasta riippumattoman työn tekemisen yleistymiseen. Uusimpien, Helsinki Outletissa ja Triplassa sijaitsevien sisäleikkipuistojen suunnittelussa on otettu huomioon lasten viihtyvyyden lisäksi myös etätyöpäivää viettävien vanhempien tarpeet.

– Etätyö on nykyään osa normaalia työelämää alasta riippumatta. Tämä huomioidaan yhä useammin myös julkisten tilojen sisustusratkaisuissa, ja tiloista on alettu tehdä kaikille sopivia yhteisiä olohuoneita, kertoo sisustussuunnittelija Elina Peikola.

Kun tilat halutaan suunnitella etätyöhön sopiviksi, panostetaan erityisesti akustiikkaan ja sitä kautta rauhalliseen äänimaailmaan, valaistukseen sekä kalusteiden ja muun muassa pistorasioiden sijoitteluun.

– Esimerkiksi HopLopin ravintola- ja oleskelualueita suunniteltaessa tuli huomioida, että sisäleikkipuistot ovat iloisia paikkoja, joissa riemunkiljahdukset kaikuvat, mikä toi haasteita rauhallisen äänimaailman aikaansaamiseen. Koska aikuiset ovat puistossa ensisijaisesti lapsia varten, ei etätyötiloista voitu tehdä suljettuja. Akustiset haasteet ratkaistiin jakamalla tiloja elementeillä, jotka mahdollistavat kuitenkin näköyhteyden leikkialueelle, sekä panostamalla laadukkaisiin, ääntä vaimentaviin materiaaleihin, HopLopin uusimpien sisäleikkipuistojen ravintola- ja oleskelutilojen suunnittelusta vastannut Peikola kertoo.

– HopLopissa etätyöskentely onnistuu ravintola-alueen lisäksi eri puolilla leikkialuetta. Pöytiä, pistokkeita ja mukavia istuinalueita on sijoitettu eri puolille puistoa, joten paikkaa voi myös vaihtaa kesken päivän. Esimerkiksi pehmoisilla porrastasanteilla voi nostaa jalat penkille ja läppärin syliin, ja keskeisiltä paikoilta on helppo samalla seurata lasten leikkiä, Peikola kertoo.

 

Kuusi vinkkiä etätyöpäivään lasten talvilomalla:

  1. Suunnittele etätyöpäivät ennalta normaalia työpäivää väljemmiksi, jos mahdollista. Näin sinulle jää aikaa kunnon taukoihin lasten kanssa, jolloin myös lapset viihtyvät omissa leikeissään paremmin.

 

  1. Jaa työpäivä osiin. Aamulla muutama tunti töitä lasten syödessä aamupalaa ja katsoessa piirrettyjä. Sen jälkeen tauko ja yhteistä ulkoilua tai muuta puuhaa. Lounaan jälkeen lapsille omaa tekemistä ikätason mukaisesti, jotta itse voit keskittyä taas hetken töihin.

 

  1. Vie lapsi sisäleikkipuistoon ja ota lapsellesi mukaan kaveri. Yhdessä lapset viihtyvät leikkipuistossa yleensä paremmin, ja voit itse keskittyä töiden tekoon.

 

  1. Ota mukaasi sisäleikkipuistoon kuulokkeet. Sisäleikkipuistossa riittää aina ääntä, joten kuulokkeet voivat auttaa sinua keskittymään. Pidä kuitenkin äänenvoimakkuus maltillisena, jotta pysyt tietoisena myös leikkipuiston tapahtumista.

 

  1. Pidä jumppataukoja lasten kanssa. Olit sitten kotona tai sisäleikkipuistossa tee esimerkiksi 20 minuuttia töitä ja temmellä sen jälkeen 10 minuuttia yhdessä lasten kanssa. Pysyt energisenä koko päivän.

 

  1. Ole armollinen itsellesi. Lasten kanssa töiden tekeminen on harvoin yhtä tehokasta kuin yksin, eivätkä lapsetkaan välttämättä kilju riemusta, kun et voi antaa heille täyttä huomiotasi. Kyse on kuitenkin väliaikaisesta ratkaisusta, jolloin tärkeintä on mahdollistaa lapsille kivaa tekemistä ja itselle paras mahdollinen työrauha.

 

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Tiina Riihola, HopLop Oy, tiina.riihola@hoplop.fi
+358 50 31 03200

 

Sisustussuunnittelija Elina Peikola, Peikola Creative, elina@peikolacreative.fi
+358 40 565 3736

 

Jatkamalla tämän nettisivun käyttöä, hyväksyt keksien/evästeiden (cookies) käytön.Lue lisää