Getjenny

Vauhdikas leikki ja D-vitamiini vahvistavat lapsen vastustuskykyä

HopLop

Lapsen vastustuskyvyn vahvistamiseen pystyy parhaiten vaikuttamaan hyvällä perushuolenpidolla: ravitseva ruoka, sopiva liikunta, riittävä lepo ja huolenpito ovat tärkeitä. Vitamiineista D-vitamiinilla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän normaalissa toiminnassa.

Mainos, Orion Pharma

Leikkiä, lepoa ja ravintoaineita

Monipuolinen ja ravitseva ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää tarjoamalla ravintoaineita, joita lapsen keho tarvitsee. Liikkuminen vahvistaa koko kehoa ja siten myös immuunijärjestelmää. Kannattaa siis innostaa lasta vauhdikkaaseen leikkiin: hyppelyyn, juoksenteluun ja kiipeilyyn.

Uni auttaa sekä aikuisia että pieniä kehoja palautumaan ja on siksi tärkeä osa immuunijärjestelmän vahvistamista. Tutut iltarutiinit ja lempeä läheisyys auttavat lasta asettumaan levolle. Myös päiväsaikaan tapahtuva lepo on tärkeää kaikenikäisille lapsille.

Sopivasti puhtautta

Hyvä mutta ei liiallinen hygienia tukee lapsen terveyttä. Kädet kannattaa pestä, kun tulee kotiin päiväkodista, kaupungilta tai ulkoleikeistä.

Toisaalta myös metsässä möyriminen ja luonnossa liikkuminen on hyväksi lapsen kehittyvälle immuunijärjestelmälle.

D-vitamiinia saa monipuolisesta ruoasta ja D-vitamiinivalmisteesta ympäri vuoden

Sen lisäksi, että D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, se on tarpeen lasten normaalille kasvulle ja luiden kehittymiselle. Tärkeimmät ravinnosta saatavan D-vitamiinin lähteet ovat kala ja D-vitamiinilla täydennetyt elintarvikkeet, kuten maitotuotteet ja kasvimargariinit.

Suomessa lapsille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä ympäri vuoden, myös kesällä. Näin turvataan lasten riittävä D-vitamiinin saanti. Virallisten suositusten mukaan D-vitamiinivalmistetta suositellaan 1-vuotiaille 10 μg/päivä ympäri vuoden ja kahdesta vuodesta eteenpäin 7,5 μg/päivä. 1–10-vuotiaiden lasten turvallisen saannin raja kaikista elintarvikkeista on yhteensä 50 μg/päivä.

D-vitamiini kannattaa antaa lapselle päivittäin samaan aikaan, osana esimerkiksi aamurutiinia tai päivällisen jälkeen. Näin siitä tulee tuttu tapa ja se on helppo muistaa.

Hyvänmakuiset DeviSol Dino D-vitamiinit ovat lapsille mieluisia

Veikeä DeviSol Dino on hauska ja mieluisa dinosauruksen muotoinen D-vitamiinilisä.

Voit valita maistuvan mansikkaisen purutabletin tai mix-pakkauksen, jossa on kolmen makuisia purutabletteja: mansikka, banaani ja päärynä. Vai syötkö mieluummin pehmeitä dinoja, jotka maistuvat mustikalta ja appelsiinilta?

Testaa tietosi lasten D-vitamiinista. Voit voittaa hirmuisen hauskat HopLop-synttärit sekä DeviSol Dino -tuotteita. Lykkyä tykö!

Teksti: Pia Karjalainen

Lähteet:

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos. Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille 2019.

 Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos. Lapsen uni. Päivitetty 16.12.2022.

 Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016. Iloa, leikkiä ja yhdessä tekemistä. Opetus- ja kulttuuriministeriö 2016: 21

 Anttila V-J. Elimistön vastustuskyky (immuniteetti). Lääkärikirja Duodecim 2021.

 UKK-instituutti. Liikunnan vaikutukset 2018. Liikkumisen vaikutukset – UKK-instituutti (ukkinstituutti.fi) [viitattu 13.6.23]

Lue myös nämä

Tutkimus: Vanhemmat toivovat lapsilleen enemmän paineetonta...

Lue lisää

Lasten ohjatut seikkailut Mälsät kelit ulkona...

Lue lisää

HopLop innostaa lapset leikkiin ja seikkailuun...

Lue lisää

Ajankohtaista